A fokhagyma hatásai

2017-01-26

A fokhagyma

Nem is gondolnánk, de a fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozik. Már az ókorban is fontos gyógy- és fűszernövényként tartották számon, több helyütt szent növénynek tartották, egészségügyi hatásait a középkorban is felismerték és élvezték.

A fokhagyma hatóanyagai

Kiemelkedő hatóanyaga az allicin, ami kutatások szerint fontos antibakteriális hatóanyag, és rákellenes hatásai is lehetnek. A fokhagymában emellett sok fontos ásványi anyag is megtalálható, A-, B-, C, és E-vitaminban is gazdag. Közismert kén illatát az ajoén nevű vegyület adja.

Gyógyhatások

Szív és érrendszer: A fokhagyma legtöbb pozitív élettani hatását a keringési rendszerre fejti ki. Például tágítja az ereket, csökkentheti a vérnyomást, jótékony hatású lehet a szapora szívverésre. Javíthatja a szív vérkeringését, és ezáltal teljesítőképességét is. A káros koleszterin szintjét csökkenti, a jó (HDL) koleszterin szintjét pedig növeli. A fokhagymában található kén jellegű anyagok pedig segíthetnek megelőzni a vérrögök kialakulását.

Emésztőrendszer: A fokhagyma hatóanyagai pozitív hatást gyakorolnak a gyomor- és bélrendszer állapotára. Csökkenhetnek a puffadásos panaszok. A fertőzéses bélbetegségeken is segíthet, és a hasmenés, bélhurut tüneteit is csökkentheti.

Immunrendszer: A fokhagyma a tapasztalatok szerint jó immunrendszer erősítő hatású, és sokat segíthet a fertőzések leküzdésében, megkönnyítheti a gyógyulást a megfázásos, hurutos légúti betegségekből. A Candida gomba elleni küzdelemben is hatásos lehet, de a vírusokkal való harcban is segíti szervezetünket.

Rákellenes hatás: Újabb kutatások rávilágítottak arra is, hogy a fokhagyma daganatellenes szerként is megállhatja a helyét. Például megfigyelték, hogy akik több fokhagymát és hagymafélét fogyasztottak, azoknál kisebb arányban fordult elő gyomorrák. Emellett a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkentheti ez a jelentős gyógynövény.

Hogyan és mennyi fokhagymát fogyasszunk?

A fokhagyma jótékony hatásait akkor élvezhetjük ki leginkább, ha nyersen fogyasztjuk, és napi több gerezdet. Sokak ódzkodnak ettől, mivel kellemetlen szájszagot hagyhat maga után, illetve az érzékeny gyomrúaknál gyomorégést válthat ki. Szerencsére ma már többféle olyan étrendkiegészítő kapható, ami olyan formában tartalmazza a fokhagymát, hogy nem kell mellé elviselnünk ezeket a kellemetlenségeket. Fokhagyma kapszulák, tabletták, gélkapszulák és porok közül is válogathatunk a vásárlás során.

Mentés

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár